fullsizeoutput_2b33.jpeg

Peter & Yelske Luit

Een ervaren fotograaf en een kunstenaar in opleiding aan de Rietveld Academie

Als galeriehoudster ben ik super blij met deze bijzondere expositie van Peter & Yelske. Het idee om deze expositie te organiseren ontstond toen Peter als klant in de winkel kwam. Zo ontstaan de leukste gesprekken en nieuwe contacten. Peter vertelde dat hij fotografeert. Omdat ik altijd op zoek ben naar nieuwe, bijzondere kunst was ik natuurlijk direct geïnteresseerd. Later vertelde ik dat ik al heel lang op zoek ben naar een glaskunstenaar. En wat een toeval, zijn dochter Yelske specialiseert zich in glaskunst maar is nog in opleiding. Dit maakt het nog interessanter want ik bied ook graag jonge kunstenaars een podium om hun werken te exposeren.

Even een leuk weetje hoe dit soort exposities tot stand kan komen. Maar nu over de kunstenaars zelf.

Peter Luit

Professioneel contrabassist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en fotograaf.

Toen hij 15 jaar was kreeg hij zijn eerste camera, een Zeiss-Ikon, en zogenaamde box, uiteraard analoog met een rolletje. 

Met deze camera heeft hij maar een rolletje of drie volgeschoten. Maar toen hij zijn muziekstudie had afgerond werd zijn interesse pas echt gewekt en kocht hij zijn eerste spiegelreflexcamera. Maar ook toen was er weinig tijd voor zijn nieuwe hobby. Zijn muzikale carrière verliep zo voorspoedig dat er weinig tijd en motivatie was voor fotografie.

Pas toen de digitale camera op de markt kwam is Peter er vol voor gegaan naast de muziek. Hij volgde drie jaar lang cursussen bij Dies Groot te Woerden en daarna twee jaar lang een professionele opleiding bij Stichting Statief te Utrecht.

 

Kunstenaars die zijn interesse in kunst en fotografie aangewakkerd hebben zijn onder andere Ansel Adams, Salvador Dali, Anton Corbijn, Ed van der Elsken, Bert Haanstra, Erwin Olaf en Joan Miro.

 

“Mijn foto's zijn uiteenlopend maar vaak landschappen en (moderne) architectuur. Ik ben altijd op zoek naar mooie lijnen en beeldverhoudingen en maak vaak bijna abstracte foto's”.

Yelske Luit

Yelske vond het in de laatste jaren van de middelbare school, gestimuleerd door haar kunstdocent, steeds leuker om zich te uiten in kunstwerken. Buiten schooltijd deed ze ook een fotografie cursus bij Dies Groot, waar haar interesse in kunst nog groter werd. Na het behalen van haar gymnasium-diploma volgde ze een jaar lang de vooropleiding van de HKU in Utrecht en deed na een jaar met succes toelating tot de Rietveld-Academie. Na het basisjaar koos ze voor de glasafdeling "The Large Glass".

 

Inmiddels is ze derdejaars en druk bezig met glas, maar ook met textiel, fotografie en schilderen. In deze expositie toont ze een aantal ronde vormen, soms met kleur en massief, soms hol en doorzichtig. Klein maar fijn is het beschilderde glasplaatje.

 

 

Naast haar liefde voor kunst is het omgaan met en verzorgen van dieren een belangrijke hobby.

 
IMG_4402.jpg
  • Pinterest Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Instagram